IUNIE 2022

Dragi prieteni,

     Iunie este luna prieteniei în pasiuni comune în Rotary și luna pregătirii unui alt capitol din Povestea Rotary, fiind luna în care se încheie și anul rotarian.
     Vorbind de fellowship în Rotary am avut privilegiul să fiu peste 15 ani Chair pe un fellowship care cuprinde pasiuni comune pentru tenis. Experiențele din acei ani au fost extraordinare.
     Acest an a fost pentru mine o postură de chair pe un fellowship care reprezintă esența rotary, un fellowship cu o pasiune comună și anume prietenia. Un fellowship în friendship. Da, sentimentul unui an rotarian mai alert și mai implicat decât toți ceilalți ani rotarieni din viața mea, mă duce cu gândul la acest fellowship în friendship.
     Nu toți gândim la fel, trăim rotary la fel, vedem rotary în aceleași culori. Am avut și momente de dezamăgire fiecare din noi, dar eu personal am învățat de la fiecare din voi în acest an cât într-o viață. Am învățat că în viață rotary nu însemană tot, dar fără rotary viața înseamnă mai puțin. Rotary mi-a dat în cele mai grele zile din acest an, familia mea mai aproape de mine ca niciodată iar familia mea mi-a dat sprijinul spre a fi aproape de marea familie Rotary.
     Am repetat de atâtea ori în această ultimă scrisoare din anul rotarian 2021-2022 cuvântul rotary. Oare ce înseamnă pentru mine Rotary?! Înseamnă o imagine, o stare, pentru mine rotary sunteți voi, prieteni care mă faceți să râd, să plâng de bucurie, cu zâmbete, cu mâini care stau să mă ajute sau să mă îmbrățișeze de bucurie sau de alinare.
     Pentru toate proiectele voastre pentru implicarea voastră, pentru tot ce am învățat de la voi toți pot doar să spun mulțumesc!
     Pentru toate acestea vă sunt dator să fiu alături de voi în continuare pentru cel puțin 2241 de prieteni din acest district și dacă pentru noi toți, cu siguranță, Povestea Rotary continuă, pentru mine, datorită vouă, Povestea Rotary abia începe!

     Povestea Rotary continuă!
 
Vă îmbrățișez,
Adi Luca

District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
APRILIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
     Aflați fiind în perioada Sărbătorilor Pascale, care ne îndeamnă la bucurie și speranță, gândul meu se îndreptă, în același spirit al sărbătorilor, către voi toți, îndemnându-vă la unitate și bucuria de a-i servi pe ceilalți.
     Luna sănătății mamei și copilului, ne găsește în acest an extrem de activi în sfera actelor de voluntariat. Niciodată districtul nostru nu a fost atât de unit și atât de implicat în acțiuni umanitare, precum vedem cu toții în ultima perioadă de timp.
     Vorbind despre mame și copii, cred că aceasta este una dintre cele mai sensibile teme pe care atât Rotary, cât și întreaga societate le are în preocupările sale. Sănătatea mamei și a copilului sunt atât de importante deoarece, pentru fiecare din noi, cea mai prețioasă ființă din lume este mama, iar apoi, în mod firesc, cea mai importantă ființă devine copilul nostru. În această lună, cel mai frumos argument în pledoaria pentru mamă și copil a fost faptul că în momentele cele mai tragice ale unei catastrofe, implicați în acțiuni de întrajutorare, alături de rotarieni, au fost copiii din Rotaract și Interact, care ne dovedesc încă o dată faptul că Povestea Rotary continuă!
     Și pentru că am vorbit despre Rotaract și Interact, să nu uităm că luna mai este luna serviciului pentru tineri, lună în care vom vorbi despre o nouă poveste frumoasă, care îi are ca protagoniști pe tinerii noștri.
     Tot în luna mai va avea loc la Arad Conferința Districtuală, în perioada 20-22 mai, unde vă aștept cu drag să încheiem împreună anul rotarian 2021-2022, un an cu provocări și bucurii, care ne-a adus mai aproape de ceilalți.
 
Povestea Rotary continuă,
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
MARTIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
    
     În ultimul mesaj vorbeam despre pace și aminteam cât de importantă este aceasta, apoi, la doar o zi de la mesajul lunii februarie, am intrat într-o nouă etapă a existenței noastre în această zonă, ajungând să ne confruntăm astăzi cu o criză umanitară fără precedent!
     Luna martie, dedicată Apei curate și a igienei, urmată de luna Sănătății mamei și a copilului, se succed lunii dedicate Păcii, prevenirii și soluționării conflictelor. Acestea vin, iată, cu o realitatea în care vedem mame cu copii în brațe, fugind din calea conflictelor și ne dăm seama cât de importante sunt acțiunile noastre umanitare în aceste momente. Trebuie să vedem dincolo de perdeaua de fum care anulează normalitatea, trebuie să sperăm și să acționăm!
     Apreciez în acest sens eforturile tuturor rotarienilor care s-au mobilizat exemplar în ultimele săptămâni pentru a veni în sprijinul refugiaților. În contextul acestei crize umanitare, am observant cu toții inițiative rapide din cadrul campanilor „Împreună pentru Ucraina” sau „Rotary Helping Ukraine”, prin care refugiații au fost sprijiniți considerabil cu alimente, medicamente, îmbrăcăminte,  cazare, traduceri, consiliere juridică,  bilete de transport etc. Donațiile cluburilor Rotary din districtul nostru, dar și din străinătate, contribuie în continuare la asigurarea celor necesare refugiaților în punctele de trecere a frontierei. Toate acestea ne fac să realizăm cât de mare este forța Rotary, dar și cât de fragilă este pacea și liniștea din jurul nostru.
     Să rămânem uniți, să ne gândim și la igiena morală și la curățenia gândurilor tuturor pentru a putea să avem copii sănătoși și mame care să poată să zâmbească din nou alături de familie.
 
Povestea Rotary continuă,
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
FEBRUARIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
     Luna februarie este luna Păcii, prevenirii și soluționării conflictelor, dar și luna în care sărbătorim a 117-a aniversare a organizației Rotary.
     Pacea, la fel ca și libertatea, sunt cantități finite de binecuvântare cu care am fost trimiși la drum. Nu ne dăm seama de ele decât în momentele în care nu le mai avem și când locul acestora este ocupat de conflicte și ură. Rotary a fost prezent și în momentele în care a devenit poate cea mai importantă forță închegată în ceea ce astăzi cunoaștem cu toții ca fiind Organizația Națiunilor Unite. Secolul trecut a dovedit ca putem crește propagând pacea, înlăturând starile conflictuale, ajutând acolo unde este mai multă nevoie de armonie și libertate.
     Ce este pacea astăzi?
     Poate capacitatea de a rămâne optimiști chiar și în momentele în care ne confruntăm cu amenințări. Poate viața în liniștea comunităților în care trăim, ajutorul pe care îl oferim și pe care îl primim în momentele de cumpănă. Pacea este binele, despre care aflăm doar când dăm de greu, greul pe care îl învingem doar prin dorința noastră de a reveni la normalitate, oricare ar fi peisajul prin care ne poartă drumul vieții. Menirea noastră este aceea de a găsi întotdeauna soluții în momentele conflictuale atăt la nivel micro, cât și la nivel macro, iar soluționarea acestor conflicte crează în primul rând pacea noastră interioară de care avem atât de multă nevoie.
     Ziua de 23 februarie este Ziua Rotary și ca urmare fiecare club marchează acest moment cum crede de cuviință: prin întâlniri formale și informale ale membrilor clubului, prin prezentarea unor proiecte finalizate cu succes, prin conferințe aniversare, ori prin iluminarea în albastru a unor clădiri de prestigiu din orașele noastre. Vă doresc, dragi prieteni, să simțiți și mai mult în această zi bucuria de a fi rotarian și să dați de știre lumii că Rotary este și va fi sursa de pace și armonie în lume, prin membrii săi și acțiunile întreprinse în cadrul proiectelor noastre.
     Luna următoare ne pregătim să creăm echilibru în lume prin intermediul utilizării apei, a unei ape curate și a unei igiene atât fizice, cât și morale în comunitățile noastre.
 
Povestea Rotary continuă,
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
IANUARIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
      În luna Ianuarie am pășit într-un nou an calendaristic, dar și în a doua jumătate a anului rotarian. Această lună este dedicată în mod simbolic Serviciului Vocațional, amintidu-ne de calitatea noastră principală, și anume vocația de a fi rotarieni. Atâta timp cât fiecare dintre colegii noștri, în viața de zi cu zi, își aduc necondiționat aportul la serviciul comunității din care fac parte, prin implicarea în activitățile și proiectele Rotary, considerăm că vocația aceasta este o resursă foarte importantă pentru tot ceea ce realizăm noi ca organizație. Însăși asumarea calității de membru rotarian reprezintă primul și cel mai important element când vorbim despre marea familie Rotary.
      Tot din perspectivă vocațională vorbim despre elitele profesionale din Rotary și despre contribuția pe care fiecare coleg o aduce în clubul de care aparține, în Districtul din care fac parte cluburile, prezentând idei, soluții pentru tot ceea ce vrem să întreprindem noi în comunitățile noastre. Dacă reușim să adunăm numărul de ore, volumul de cunoștințe pe care fiecare dintre noi îl dedicăm, într-un an calendaristic sau an rotarian, în realizarea proiectelor noastre și am da o valoare chiar și financiară acestei contribuții, suma adunată la nivel de District ar fi comparabilă cu ceea ce realizăm prin atragerea de fonduri, donații sau granturi.
      Pe lângă componenta financiară, pe lângă voluntariatul propriu-zis, cred că trebuie să menționăm și plus valoarea adusă organizației prin imaginea construită în jurul acestei forțe pe care o reprezintă Rotary, atât în cadrul Districtului, cât și pe plan internațional.
      Și pentru că mesajul acestei luni vine către voi, la scurt timp după ce am primit îndemnul anului rotarian 2022 - 2023, de la primul președinte femeie din istoria Rotary Internațional, vă îndemn să vă imaginați Rotary în viitor în toată frumusețea și complexitatea lui, gândindu-vă la cât mai multe posibilități prin care putem inspira lumea și comunitățile noastre.
      Pentru că ne pregătim pentru luna februarie, cu motto-ul „Luna păcii, prevenirii și soluționării conflictelor”, sperăm să avem în continuare puterea de a ne imagina Rotary drept un model în soluționarea conflictelor și un exemplu de prietenie și pace între membri.
 
Povestea Rotary continuă,
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
DECEMBRIE 2021
 
Dragi prieteni,
 
      La jumătatea unui an rotarian avem bucuria de a simți magia Crăciunului și bucuria înoirii anului.
     Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea familiei iar noi suntem o mare familie de rotarieni. Apropierea de cei dragi ne face să uităm de greutăți, să ne bucurăm de moment și să pornim cu speranță spre viitor. În anul care trece am avut parte de multe încercări cu tristeți, cu bucurii dar privim cu încredere spre viitor.
     Decembrie este luna Prevenției și a tratării bolilor, o temă rotariană mai actuală ca niciodată, o temă în care fiecare dintre noi a fost și este implicat sub o anumită formă. Continuăm să facem ce știm noi mai bine, să „Servim pentru a schimba vieți” și binențeles să fim un exemplu.
     Districtul nostru a rămas unit, a crescut, s-a întinerit și mai mult decât atât este sănătos ca spirit, așa că putem începe în Ianuarie Serviciul Vocațional.
     Cu amintiri de la Seminarul de Membership, Fundație și Vibrant Clubs de la Durău, unde totul a fost de poveste, de la peisaj la starea de spirit, intrăm în atmosfera sărbătorilor și vă urez din suflet Crăciun luminat! An nou fericit!
     Vă mulțumesc că sunteți rotarieni și să nu uităm să dăruim mai presus de noi!
La mulți ani District 2241 România și Republica Moldova!
 
Povestea Rotary continuă,
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
NOIEMBRIE 2021
 
Dragi prieteni,
 
     Odată cu luna noiembrie, lună dedicată Fundației Rotary, ne apropiem cu pași repezi de jumătatea anului rotarian. Nutresc speranța că prima parte a acestui an rotarian a fost pentru noi aproape de normalitate, iar bucuria pe care am simțit-o în vizitele făcute la cele peste 80 de cluburi până în acest moment, îmi dă certitudinea că spiritul prieteniei nu poate fi oprit de nicio barieră.
     În ciuda faptului că avem limitări din punct de vedere pandemic, reușim să continuăm proiectele începute și chiar să inițiem altele noi. Districtul nostru va ajunge în curând la un număr de 150 de cluburi, cu aproape 4000 de membri Rotary, ceea ce înseamnă că avem în medie 25 de membri într-un club. Vă lansez în această lună o invitație, aceea de a contribui la Fundație pentru susținerea proiectelor cu câte 100 $ de club. Haideți să ne gândim că este o contribuție pe care o vom face în folosul tuturor, adunând astfel o sumă de 15.000 $, adică un efort de 4 $ de membru rotarian.  În acord cu tematica acestei luni, apreciez efortul unor cluburi de a organiza evenimente on-line dedicate Fundației, ceea ce arată interesul membrilor pentru susținerea acesteia.
     Nu ne mai desparte mult timp până în luna decembrie, luna sărbătorilor de iarnă, a bucuriei și a căldurii în familie. Totodată, tema lunii următoare este centrată asupra tratamentului și prevenției în sănătate. Această temă reprezintă un subiect de actualitate, care ne preocupă pe toți, iar în acest sens vă invit să gândiți activități și proiecte destinate sănătății. După cum Rotary a avut un cuvânt semnificativ de spus în privința End Polio, la fel ne vom putea aduce aportul și la stoparea Covid 19, dacă ne unim forțele.
     În speranța unei grabnice revederi, vă îmbrățișez și bineînțeles povestea Rotary continuă!
 
Povestea Rotary continuă,
Al vostru DG Adrian Luca

Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
OCTOMBRIE 2021
 
Dragi prieteni,
 
      Luna octombrie este luna implicării noastre în Dezvoltarea economică a comunităților. Ceea ce Rotary a creat în ultimii 20 de ani, în Districtul 2241, a fost o reflectare a acestui interes pentru dezvoltarea economică în fiecare comunitate locală, prin proiectele noastre care privesc viața culturală, învățământul, sănătatea, protecția mediului. Implicarea rotarienilor, prin participare săptămână de săptămână la viața rotariană, este forma prin care fiecare dintre noi își aduce aportul la dezvoltarea comunității. Făcând o “radiografie” a activității din cadrul cluburilor, observăm că rotarienii, ca și elite profesionale, își pun amprenta și pe dezvoltarea durabilă a societății în care trăim.
      Din nefericire în ultimii 2 ani, eforturile noastre au fost cu precădere îndreptate spre ramura sănătății, în lupta împotriva Covid-19. Viața noastră rotariană ne-a obligat să ne schimbă modul de a gândi, modul de a ne întâlni, modul de a acționa. Evenimentele noastre tradiționale au ajuns să fie făcute on-line, dar trăim cu speranța că am reușit să ne adaptăm. În același timp dorim să ne întoarcem la modul nostru obișnuit de viață rotariană, pentru că Rotary înseamnă prietenie, interacțiune și bucuria de a fi aproape unul de celălalt.
      Cu toții ne-am dori să ne întâlnim ca întotdeauna în această luna la un eveniment districtual cum este Forumul Oamenilor de Afaceri, așa cum am făcut-o an de an, prin bunăvoința prietenilor noștri care au pus umărul la realizarea acestui eveniment. Forumul Oamenilor de Afaceri este o ocazie de a schimba impresii, de a face dezbateri și de a povesti despre realizări economice de succes ale rotarienilor. Contextul, însă, nu ne permite o întâlnire de anvergură în acest an, dar nutrim speranța într-o revedere în viitorul apropiat la un asemenea eveniment.
      Dezvoltarea economică a comunităților nu se poate realiza fără o comunitate educată și sănătoasă. Pentru a reveni la viețile noastre dinainte de pandemie, pentru a reuși să avem preocupări în sfera economică, să nu uităm că trebuie să revenim la sănătatea reală a comunităților noastre și ca atare.
      Luna octombrie este și luna în care Rotary marchează realizarea unuia dintre cele mai de succes proiecte, eradicarea poliomilitei prin programul End Polio. Am reușit, ca rotarieni, End Polio. De ce nu am reuși în mod similar și End Covid?! Vă îndemn pe toți să militați pentru End Covid și să meditați la felul cum am putea să ducem la bun sfârșit lupta împotriva Covid-19.
     Luna viitoare ne vom gândi la modul în care putem contribui și noi la dezvoltarea districtului prin donațiile noastre la Fundația Rotary, marcând totodată Săptămâna Mondială a Interact (4 – 10 noiembrie).
 
Povestea Rotary continuă,
Al vostru DG Adrian Luca

Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
SEPTEMBRIE 2021
 
Dragi prieteni,
 
     În luna septembrie atenția Rotary International și a noastră se îndreptă către tineri, întrucât această lună este dedicată lor, dar și Educației de bază și alfabetizării.
     Avem privilegiul de a fi unul dintre cele mai titrate districte atunci când se face referire la organizațiile rotariene de copii și tineret, cuprinzand RotaKids, Interact și Rotaract. Adesea am fost menționați pentru modul în care Districtul 2241 a reușit să organizeze Interact, dar mai ales Rotaract. De asemenea, districtul nostru a fost unul dintre districtele care au contribuit la decizia de a deschide drum liber Rotaractului spre a deveni parte integrantă din Rotary. Când vorbim despre tineret în Rotary, dincolo de cluburile Interact și Rotaract, ne gândim la sutele de tineri care au făcut parte din programele Youth Exchange, tabere, New Generation și burse oferite elevilor și studenților din cadrul diferitelor proiecte de club adresate lor.
     În Rotary avem datoria de a le acorda tinerilor sprijinul și respectul nostru, mai ales că au câștigat deja încrederea noastră prin tot ceea ce au realizat de multe ori mult mai coerent, mai organizat și mai matur decat am reușit noi, creionând proiecte cu un impact extraordinar în comunitățile noastre. Tinerii sunt cei care vor duce mai departe ceea ce am început în mai mult de 20 de ani, de când districtul nostru este prezent în lumea Rotary și de aceea avem convingerea că moștenirea noastră este pe mâini bune. Faptul că avem tot mai mulți tineri care fac parte din aparatul districtual și din structurile Rotary International este o dovadă că avem tineri valoroși care vor face ca tot ce am construit noi până acum să conteze dincolo de granițele districtului nostru.      
     Un proiect remarcabil dedicat tinerilor prinde deja contur în Districtul 2241. Este vorba despre proiectul Edison, un proiect districtual al Rotary inițiat în iulie 2020 care își propune să lege cele patru familii rotariene astfel: Interact ca beneficiar direct al cluburilor, Rotaract prin mentori și coordonatori de Cluburi Edison pentru tinerii interactieni, Rotary ca finanțator și Rotakids în calitate de beneficiari din viitor ai cluburilor. Acest proiect are ca scop alfabetizarea tehnologică și dezvoltarea competențelor antreprenoriale, fiind un proiect destinat tuturor elevilor care se află în ciclul liceal al învățământului acreditat de stat și privat din România.
     Țin să îi felicit pe toți rotarienii care au reușit luna aceasta, la început de an școlar, să se implice în proiecte de voluntariat pentru a-i ajuta pe copii cu rechizite și cele necesare spre a merge la școală. Avem, de asemenea, în district proiecte de burse destinate studenților cu situație materială precară, dar cu rezultate remarcabile la învățătură, ceea ce arată interesul rotarienilor pentru educație.
     Așadar, luna aceasta suntem alături de tineri, trăim și gândim alături de tineri!
     Ne pregătim pentru luna octombrie, luna Dezvoltării economice comunitare, în care ne vom concentra și pe discuții referitoare la activitatea profesională. Până atunci, povestea Rotary continuă!
 
Povestea Rotary continuă,
Al vostru DG Adrian Luca

Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
AUGUST 2021
 
Dragi prieteni,

Suntem în luna august, lună dedicată de către Rotary Internațional Membership-ului și
creării de noi cluburi. Dat fiind faptul că suntem și într-o perioadă mai relaxantă, întrucât cei mai mulți se află în concediu, putem să ne gândim la variate modalități de a aduce noi membri în cluburile noastre și la cum putem rămâne implicați cei care suntem deja parte din mișcarea rotariană. Dezideratul Președintelui RI Shekhar Mehta, Each One, Bring One, reprezintă și pentru Districtul 2241 un punct de referință al acestui an și ca atare propun câteva modalități de a întări cluburile noastre în următoarele luni.
     O primă acțiune care vizează creșterea membership-ului este continuarea programului regional de training început de PDG Radu Popescu și preluat din acest an rotarian de PDG Cornel Wilfred Călinoiu. Programul de training s-a concretizat anul trecut în organizarea celor cinci întâlniri regionale, cu participarea a sute de rotarieni care au adus la masa discuțiilor probleme stringente legate de membership ale cluburilor, dar și soluții benefice pentru rezolvarea acestora.
     Una dintre concluziile unanim acceptate în cadrul acestor discuții este aceea că păstrarea membrilor în cluburi presupune împlicarea în acțiuni a fiecăruia dintre noi, dar mai ales comunicarea eficientă, prin organizarea întâlnirilor săptămânale cu tematică și activități concrete, atractive. Dialogul, prietenia și acțiunea sunt pilonii pe care se clădesc cluburile noastre, având ca scop final sprijinirea comunităților de care aparținem. De aceea conturarea unei strategii de comunicare, ca parte din Planificarea Strategică propusă de RID Corneliu Dincă, va reprezenta unul dintre punctele de interes în acest an rotarian.
     O altă formă care are în vedere creșterea membership-ului este înființarea de noi cluburi. Am asistat în ultimii ani la o creștere a numărului de cluburi, dar nu neapărat la creșterea numărului de membri. Acest lucru s-a întîmplat, pe lângă alte cauze, și din pricina că unele cluburi au fost înființate prin desprinderea unui grup de membri dintr-un club deja existent. Nu încurajez astfel de acțiuni decât în măsura în care un club mai vechi are deja un număr foarte mare de membri și se impune constituirea unui alt club, cu o identitate specifică, cum ar fi afilierea la un anumit fellowship. Încurajez, însă, formarea de cluburi satelit, adică a celor cluburi fără asociație, aflate sub umbrela unui club mai mare, numit club sponsor sau club naș, până în momentul în care se
coagulează un număr suficient de membri pentru a crea un club nou.
     Țin să menționez aici și importanța E-cluburilor, care au început să capete teren și în
districtul nostru. În vizita recentă pe care am facut-o la Chișinău cu ocazia rotirii colanului la Eclub International Republica Moldova, am apreciat activitatea colegilor nostri din acest E-club.
     Remarcabil este faptul că cel putin o dată pe an membrii clubului se întâlnesc fizic, iar acest lucru se întâmplă de regulă în perioada concediului de vară, când cei mai mulți dintre membri se întorc acasă. Cu această ocazie au fost primiți trei membri noi în club, în cadrul unui eveniment emoționant și memorabil. Totodată, agenda vizitei în Republica Moldova a cuprins și întâlnirea Guvernatorului cu celelalte cluburi, iar un moment important l-a reprezentat aducerea împreună a tuturor cluburilor din Chișinău, Soroca și Găgăuzia, prilej de bucurie și de discuții fructuoase în
vederea desfășurării unor proiecte comune. Ca urmare, aceste întâlniri comune reprezintă o altă formă de întărire a relațiilor de prietenie dintre rotarieni, dar și de păstrare sau extindere a membership-lui.
     Pentru a pregăti din timp activitățile din luna care urmează, anticipez aici că septembrie este Luna Tineretului, cunoscută și sub denumirea de Luna educației de bază și a alfabetizării. În acest sens, vă invit să gândiți proiecte dedicate tinerilor și copiilor, mai ales în contextul începerii unui nou an școlar. De asemenea, în septembrie se desfășoară Training-ul Multizonal și Institutul de la Praga (14 -19 septembrie). Tot în septembrie va avea loc o serie de evenimente organizate
de cluburile din districtul nostru, despre care vă vom informa prin Secretarul districtual Adelina Clop și la care vă invităm să participați.

Povestea Rotary continuă,
Al vostru DG Adrian Luca

Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
____________________________________________________________________________________________
 
IULIE 2021
 
Dragi prieteni,
 
     Ne aflăm la început de an rotarian și în plină vară ar trebui să ne urăm „La mulți ani Rotary!”, „La mulți ani District 2241!”
     Luna iulie în Rotary înseamnă un nou început, dar și un moment de bilanț, pentru că acum este timpul potrivit să analizăm unde am ajuns și încotro ne îndreptăm. Într-adevăr, pe parcursul anului rotarian care s-a încheiat, Rotary a deschis multe oportunități, dar totodată ne-am aflat într-o continuă dinamică, marcată de schimbări benefice, schimbări fortuite și mai puțin acceptate, datorită perioadei pandemice prin care trecem.
     Ne aflăm în momentul în care servind schimbăm vieți. Astăzi mai concret și mai vizibil decât oricând în istoria noastră rotariană, motto-ul ”Serve to Change Lives”, este mai practic și mai actual ca niciodată. După un an rotarian și un mandat de Guvernator de excepție pe care l-a realizat omul și rotarianul Cornel Wilfred Călinoiu, suntem datori să privim înainte cu speranța că tot ceea ce s-a realizat în această perioadă dificilă, trebuie să ne deschidă noi uși, noi viziuni.
     În istoria recentă a districtului nostru fiecare Guvernator, prin parcursul anual care l-a definit, și-a lăsat amprenta și ne-a dat o lecție rotariană tuturor. Noi credem că fiecare prieten din acest district este un om bun, care evoluează spre a fi un om și mai bun. Considerăm că este energia care ne dă nouă puterea de a ne întâlni mereu și mereu pentru a schimba lumea din jurul nostru.
     Ne întâlnim de fiecare dată, încercând să ne reinventăm zilnic, lăsând la o parte probleme cotidiene, astfel încât, prin acțiunile noastre benevole și voluntare, să ne aducem aportul în comunitățile noastre. Sunt momente în care suntem dezbrăcați de ceea ce societatea și conjuncturile ne obligă să fim, reușind la întâlnirile noastre să ne manifestăm fără constrângeri și să ne încărcăm cu energii pozitive, pentru a le face bine celorlalți și implicit nouă.
     Rotary reprezintă astăzi, după atâția ani de existență în serviciul comunității, o poveste care la nivel mondial are peste 1,2 milioane de cuvinte, iar la nivelul districtului nostru peste 3600 de cuvinte, deci fiecare din noi suntem un cuvânt, ceea ce înseamnă enorm dacă ne gândim că ”La început a fost Cuvântul” întemeietor. Noi înșine putem fi intemeietori de mici lumi prin cuvintele materializate în acțiuni. De aceea, în acord cu dezideratul Președintelui Rotary Internațional din acest an, Shekhar Mehta, să ne imaginăm care va fi aportul nostrul asupra schimbării în bine a lumii cu cât vom fi mai mulți membri Rotary angajați în proiecte mari și îndrăznețe.
     Dacă mi se permite, aș vrea ca ceea ce s-a început în mandatul trecut să fie continuat și în mandatele următoare, iar conceptul în care credem este că în Rotary a venit momentul să trecem de la ”EU” la ”NOI”.
     Felicit pe această cale echipa districtuală 2020-2021, care cu decență a încheiat un mandat foarte greu și le mulțumesc membrilor echipei pentru faptul că au acceptat să continue în aceeași formulă și în anul rotarian 2021-2022. Îi mulțumesc Vice-guvernatorului Cornel Wilfred Călinoiu pentru că a acceptat să fie alături de mine și de noi toți și le suntem recunoscători DGE Florin Mărginean și DGN Ovidiu Bunget pentru energia pe care și-o pun la dispoziție și ajutorul pe care sunt convins că ni-l vor da în continuare.
     Privim deja la viitorul apropiat, la lunile ce urmează și ca atare în august ne vom gândi la noii prieteni pe care vrem să îi aducem în Rotary și la Ziua Mondială pentru Asistența Umanitară (ONU), iar în septembrie la Luna Tineretului. Până atunci să auzim numai de bine!
 
Povestea Rotary continuă,
Al vostru DG Adrian Luca
 
Adrian Luca
District Governor 2021-2022
Rotary D2241 - Romania & Republica Moldova
Martie 2023
L J L M F S D
27
28
01
02
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
23
26
28
29
30
31
01
02