Jubileu Rotary 90-20
 
 
Suntem încă în 2019, un an cu o semnificație majoră pentru Districtul nostru. În luna mai am celebrat 90 de ani de prezență rotariană în spațiul românesc. Impactul și rolul istoric al organizației noastre s-a putut vedea în retrospectiva proiectelor care au produs o schimbare reală, măsurabilă în cele două țări.
 
În anul 2020 celebrăm și 20 de ani de existență ai Rotary District 2241 România și Republica Moldova. Este un eveniment istoric. Este un privilegiu  și o onoare nespus de mare pentru mine să sărbătoresc alături de voi toți, în mandatul meu de Guvernator al Districtului 2241, acest rezultat aniversar.
 
 
 
Suntem peste 5.500 de membri Rotary, Rotaract și Interact care, în cei 20 de ani de existență a Districtului 2241, am investit timp, pasiune în proiecte caritabile dedicate comunităților din România și Republica Moldova. Sunt nenumărate ore de muncă care nu pot fi cuantificate în sume, dar care au o valoare inestimabilă. 
 
În cei 20 de ani, au fost realizate 382 Matching Grant-uri în valoare de 4.011.375 de dolari și 53 global Grant-uri în valoare de 3.935.694 de dolari.
9.927.870 de dolari au fost aduși în districtul nostru din proiecte realizate împreună cu Fundația Rotary International în acțiuni ce vizează ariile de interes Rotary: lupta împotriva bolilor, furnizarea de apă curată, salubritate și igienă, salvarea mamelor și a copiilor, sprijinirea educației, creșterea economiei locale și eradicarea poliomielitei. Sunt vieți transformate în bine, sunt comunități care funcționează mai bine datorită implicării membrilor Rotary. Impactul pe care noi, ca organizație, îl avem este de excepție și vă felicit pentru implicare. Avem cu toții bucuria faptului că am lăsat ceva mai frumos și mai bun în urma noastră. 
 
Vă propun să sărbătorim împreună CAMPANIA 90-20 prin fapte, prin proiecte de amploare și prin premierea excelenței în Rotary a rotarienilor și a cluburilor.
 
Vreau să vă prezint cele 3 mari proiecte jubiliare:
 
CARTA DE AUR ROTARY D2241 ROMÂNIA & REPUBLICA MOLDOVA 

30$ pentru 30 de ani de END POLIO

INTERNATIONAL DIASPORA E-CLUBS 
 
Despre ce este vorba, mai concret?
 


1.CARTA DE AUR ROTARY D2241 ROMÂNIA & REPUBLICA MOLDOVA
 


Toate cluburile districtului nostru vor avea spații dedicate pentru evidențierea proiectelor, a președinților și a membrilor.
 
Pe această cale adresez rotarienilor si rotaractienilor din tot districtul, specialiști graphic design-eri, invitația de a mă contacta pentru a găsi cea mai bună formă grafică.
 
Vă invit ca până la data de 30 ianuarie să ne trimiteți la adresa de e-mail anamaria.gindila@yahoo.com o scurtă descriere a celor mai importante proiecte pe care le-ați realizat (denumire, valoare, impact, foto), lista președinților și lista membrilor.
 
Toate premiile de excelentă în Rotary, premiile Paul Harris, vor fi acordate la Conferința Districtuală care va avea loc în perioada 7-10 mai la Hotel President din Băile Felix, iar câștigătorii vor fi incluși în CARTA DE AUR ROTARY D2241 ROMÂNIA & REPUBLICA MOLDOVA. 
 


2. Proiect jubiliar 30$ pentru 30 de ani de END POLIO
 


Tot în acest an jubiliar, am propus să strângem 30$ de la fiecare rotarian pentru a celebra 30 de ani de luptă cu poliomielita. 30$ înseamnă 150 copii vaccinați. 
 
Vreau să vă readuc aminte faptul că suma donată este triplată de către Fundația Gates, așa că cei 30$, de fapt, se transformă în 90$ ce asigură vaccinarea a 150 de copii. Este o sumă mică ce salvează 150 de vieți. Haideți să ne mobilizăm și să ne unim eforturile cu misiunea Rotary Internațional, iar astfel putem asigura o lume fără poliomielită. 
Eu personal am donat în iulie 2019 Fundației Rotary International, 3.333$, urmând să donez și diferența până la 10.000$.
Împreună prin contribuția tututor celor peste 3600 de rotarieni din D2241, vom strânge peste 100.000$, care vor fi triplați de Fundația Bill și Melinda Gates. Vom genera astfel peste 300.000$ pentru vaccinarea a peste jumatate de milion de copii. Vom salva sute de mii de vieți! Este fantastic și vă felicit! Este un proiect unic in Europa centrală și de est, Africa și Orientul apropiat.
https://www.rotary2241.org/
 
 
 


3.INTERNATIONAL DIASPORA E-CLUBS
 


Al treilea și cel mai emoționant proiect pentru mine, în calitate de Guvernator al D2241, este cel de conectare a diasporei române cu România și Republica Moldova prin crearea de E-CLUBS internaționale în toate județele. Nici minele de aur și nici petrolul nu egalează bogăția reprezentată de acești români care au plecat să-și împlinească destinul în alte țări mai predictibile și mai dezvoltate. 
 
Românii din Diaspora, care au un puternic spirit de inițiativă, pot fi acum invitați să se reconecteze cu țara lor și să se implice de oriunde ar fi prin aceste E-CLUBS. Să luăm în considerare valoarea celor plecați și să încercăm, prin toate puterile, să-i ținem cât mai aproape de noi. Suntem același neam, vorbim aceeași limbă, iar sângele apă nu se face. 
 
Haideți să le arătăm oportunitățile de aici și lucrurile care încă se mai pot face, problemele care se pot rezolva și cu implicarea lor. Să le creăm și să le redăm apartenența la țara lor, acestor oameni minunați din  Diaspora României și a Republicii Moldova, prin E-CLUBS. Anunțați-vă prietenii plecați în străinătate despre această posibilitate. Țara are mare nevoie în special de expertiza lor. Experiența acumulată de Diaspora într-un mediu competitiv, sănătos, matur, este pentru Districtul nostru, o ancoră de stabilitate, securitate şi totodată o bază pentru accelerarea dezvoltării economice. Putem, astfel, stimula dezvoltarea locală pe termen lung printr-o strategie durabilă, deoarece avem români și moldoveni care sunt lideri în domeniile lor de activitate în alte țări. 
 
Acum pot spune că pun efectiv în practică motto-ul acestui mandat ROTARY CONNECTS THE WORLD!
 
Am avut primele discuții de a înființa primul International Diaspora E-CLUB din District în luna August 2019 la Chișinău și iată-ne în luna Noiembrie cu primul E-CLUB chartat din Chișinău. Mai sunt și alte cluburi care urmează să fie chartate, cluburi care să conecteze românii și moldovenii cu spirit de inițiativă și dragoste de țară. Asta înseamnă Rotary Connects the World! Am fost felicitați de către Președintele Rotary Internațional Mark Maloney și am stat de vorbă cu Yinka Babalola, Vicepreședinte și Director Rotary International, care și el ne-a felicitat şi care are mare încredere în proiectul pe care l-am lansat ca Guvernator. Și eu am mare încredere că vom putea crea o adevărată schimbare prin serviciu mai presus de sine! 
 
Care sunt beneficiile E-CLUBULUI internațional cu diaspora? Conectăm românii și moldovenii de calitate din diasporă, menținem apartenența la cultura noastră unică, cultivăm sentimentul patriotic, conectăm diaspora la nevoile comunității, le oferim șansa să cunoască rotarienii din fiecare județ prin înfrățiri cu cluburile existente, le dăm șansa să devină rotarieni în țări din toată lumea, devenind astfel ambasadori ai României și Republicii Moldova în toate colțurile lumii. Pot face acțiuni de fundraising cu cluburi din orașele în care lucrează deoarece devin membri Rotary cu drepturi depline. Pot participa la ședințele cluburilor din Londra, Paris, Tokio, New York sau Mumbai. Devin cetățeni ai acelei națiuni de rotarieni unite prin aceleași valori și prin fapte bune. 
 
Vă stau la dispoziție pentru crearea unui grup de inițiativă de E-CLUB, indiferent din ce județ sau colț al țării faceți parte. Mă puteți contacta personal pentru a vă susține în demersurile de organizare și chartare. La Chișinău a durat doar 3 luni, deci se poate! Haideți să ne unim forțele cu românii și moldovenii de pretutindeni pentru un viitor croit în întregime de către noi! 
https://www.marianneagoe.com/e-club/
 
Haideți să ne unim forțele și să ne reunim în dorința de construcție de proiecte rotariene, de celebrare, premiere și sărbătoare care definește acest mandat. Campania 90-20 este un prilej să celebrăm cei mai activi voluntari și cluburile cu cel mai mare impact, să contribuim la eradicarea poliomielitei de pe planetă și să ne conectăm cu Diaspora română pentru a face schimbarea pe care vrem să o vedem în jurul nostru! 
 
 

 
Cu prietenie, 
Marian Neagoe
 
 
MARIAN NEAGOE
District Governor 2019-2020
Rotary International, District 2241 - România & Rep. Moldova
Tel: +40 744 397 009