Programul „Educație pentru noua generație”, susținut, implementat și co-finanțat de Rotary District 2241 ce vizează susținerea proiectelor dezvoltate de către cluburile Rotary, Rotaract și Interact din Districtul 2241 România și Republica Moldova.

OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Dezvoltarea educațională și culturală a copiilor din mediul rural, în special cei cu o situație socială defavorizată.

Programul este dedicat inițiativelor cluburilor Rotary, Rotaract și Interact din Districtul 2241 România și Republica Moldova, care se încadrează în următoarele domenii de intervenție:
  • Educație financiară
  • Orientare în carieră
  • Dotarea cu tehnologie SMART a școlilor din domeniul rural
  • Training-uri pentru profesori
  • Cursuri de prim ajutor și evacuare în caz de urgență
  • Educație privind Diversitatea si Echitatea
  • Educație privind Protecția mediului înconjurător

O atenție sporită va fi acordată proiectelor care implică în mod activ și participativ beneficiarii cărora li se adresează în majoritatea activităților propuse.
 
De asemenea, vor primi punctaj suplimentar cluburile care vin cu o contribuție financiară care depășește plafonul minim stabilit și au impact asupra unui grup țintă cât mai mare.

Organizațiile solicitante sunt încurajate să stimuleze participarea comunității locale în implementarea proiectelor, prin urmare recomandăm ca acestea să includă în proiect minimum o activitate de informare și conștientizare (awareness) la nivel comunitar privind problematica tratată de proiect.

În perioada 2023-2024, programul se desfășoară prin intermediul unui singur apel.

Programul va fi lansat în data de 13 septembrie 2023, iar cluburile solicitante vor putea înscrie propuneri de proiecte în perioada 15 octombrie 2023 (ora 9:00) – 15 noiembrie 2023 (ora 24:00);

BENEFICIARI

În cadrul programului „Educație pentru noua generație”, proiectele trebuie să vizeze copii, profesori și specialiști care lucrează cu copiii din mediul rural.
Numărul minim de beneficiari pentru un proiect este de 30.
Sunt prioritare proiectele care implică un număr cât mai mare de beneficiari în activitățile acestora.

COLABORARE/PARTENERIAT

În cadrul proiectelor finanțate prin programul „Educație pentru noua generație”, este încurajată atât colaborarea între cluburi, cât și cu diverse entități pentru implementare (ONG-uri, instituții publice, mediul de afaceri local etc.) pentru a maximiza rezultatele și efectele proiectului propus. În mod special colaborarea cu instituții publice sau autorități locale este încurajată, pentru că astfel de inițiative pot răspunde nevoilor reale ale comunității și pot oferi soluții mai sustenabile la problemele locale.

Organizație parteneră în proiect în contextul acestui program este considerată orice organizație care respectă regulile de eligibilitate detaliate la capitolul II.1, cu o contribuție relevantă în cadrul proiectului pentru atingerea rezultatelor acestuia sau în relație cu beneficiarii proiectului și care administrează o parte din bugetul proiectului.

BUGETUL APELULUI ȘI VALOAREA SPRIJINULUI FINANCIAR

Bugetul total al programului „Educație pentru noua generație” 2023 - 2024 este de 100.000 lei.
Suma maximă alocată per proiect este de 5.000 lei, cu condiția ca un club sau asociere de cluburi sa aloce minimum 5.000 lei/club. De exemplu, dacă propunerea de proiect vine din partea unui parteneriat între trei cluburi, contribuția va fi de 3*5.000 lei, la fel și finanțarea acordată.

Contribuția proprie
Contribuția proprie va fi obligatoriu în cuantum de minimum 5.000 lei per club. Orice contribuție proprie care depășește această valoare va cumula puncte în plus în procesul de evaluare.

DURATA PROIECTELOR

Proiectele vor fi desfășurate în perioada decembrie 2023 – martie 2024.
Astfel, durata minimă a unui proiect este de 2 luni, iar durata maximă este de 4 luni (estimăm posibilitatea începerii proiectelor din data de 1 decembrie 2023 cu dată limită de încheiere 31 martie 2024).