YEP

Programul Rotary Internațional de Schimb de Tineri (YEP) reprezintă o experienţă deosebită care face ca în fiecare an mii de tineri să călătorească în zone diferite ale lumii pentru a trăi şi a studia într-un mediu diferit de cel în care au trăit până atunci. Programul a început în prima jumătate a secolului al XX-lea în Europa, apoi în SUA, ca schimb de tineri ai familiilor rotarienilor, ca în timp să devină accesibil tinerilor din comunităţile în care existau cluburi Rotay. În prezent sunt implicate peste 100 de ţări, scopul principal al acestui program fiind promovarea înţelegerii internaţionale, care oferă tinerilor o oportunitate unică de a-şi lărgi orizontul de cunoaştere. Impactul final pe care programul îl va avea asupra vieţii elevilor care au avut şansa să participe este inestimabil. Mulţi dintre aceşti tineri au şansa de a fi în viitor conducători ai comunităţilor din care fac parte.
În Districtul 2241 programul a început în anul 1996, când, cu sprijinul lui Jack Schraeter din multidistrict ESSEX-SUA,  au plecat câţiva tineri în SUA.

În anii care au urmat, au accesat programul pe termen lung peste 150 de tineri care au fost elevi de schimb în Anglia, Belgia, Brazilia, Canada, Elveția, Germania, Japonia, Mexic, SUA, Taiwan. Au fost implicate în program mai multe cluburi Rotary din district, printre cele mai active fiind Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Vâlcea Cozia, Arad, Alba Iulia, Bârlad, Slatina, Sighetul Marmaţiei, Constanţa, Brașov, Cluj Napoca, Sighișoara Odorheiul Secuiesc. În ultimii  cinci ani s-a dezvoltat semnificativ programul pe termen scurt-tabere. În fiecare an peste 80 de tineri accesează diferite tabere din toată lumea.
Din 2011 este în creştere şi a treia secţiune New Generation, dedicată tinerilor studenţi şi absolvenţilor de studii superioare. Au existat schimburi cu districte din Anglia, Belgia, Mexic, Brazilia urmând ca în viitor să existe schimburi de tineri  prin programul New Generation în toată lumea.
 
 
YEP 2017 - Tabere Internationale Rotary
 

Europa Studenților de Schimb.

Newsletter-ul lunii aprilie va fi un photo letter, deoarece imaginile vor vorbi de la sine. Sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai este, în fiecare an, marcat de Eurotour (excursia studenților străini participanți în program, în Europa). Sunt două săptămâni în care sunt explorate dferite orașe, sunt făcute nenumărate poze, în care ei îșî văd visul de a cutreiera Europa, cu ochii.
 
Deși cunoscute de mulți dintre noi, aceste locații le arată cât de mare este lumea, pășesc în locuri cimentate de istorie, muzee naturale, toate acestea marcându-le viața într-un mod frumos și de neuitat.
 
Astrid, Yurina, Shirley, Chava, Danielle, Milene, Ashley și Giulia au străbătut alături de  colegul nostru și ghidul oficial al programului, Iliuță, locuri minunate. Anul  viitor pe vremea aceasta vor fi alți 11 studenți străini care vor porni pe acest drum european pregătit de cei 8 studenți din acest an.
 
Paris, Veneția, Roma, Berlin, Rotterdam, Amsterdam, Bratislava, Brussels, Ljubliana sunt destinațiile de anul acesta. Primim sugestii de puncte turistice pentru anul viitor J. Pentru înscrieri de ghid/supraveghetor/ajutor de ghid al Eurotour 2018 așteptăm mailuri la adresa ioana.safirescu@gmail.com .
 
Comitetul YEP vă dorește o lună mai minunată!
 
 
 

Linkuri Utile

Rotary Youth Exchange (RYE) 

Rotary Youth Exchange (RYE) is a Rotary International student exchange program

YEP - Descopera Romania Editia nr 6 

Excursie organizată de Comitetul YEP al Rotary International District 2241 Romania și Republica Moldova pentru studenții de schimb IMBOUND aflați în România în cadrul programului YEP termen lung 2014-2015.

YEP - Descopera Romania Editia nr 6 - 2014  Download
 
TABERE
                  - INDEX TABERE
- NOUA GENERATIE, Application
- TERMEN SCURT, F to F Application
Galerie Imagini