Rotary Youth Exchange District 2241

CE ESTE RYE - ROTARY YOUTH EXCHANGE?

Programul Rotary International de Schimb de Tineri este o minunată aventură care face că în fiecare an mii de tineri să călătorească în părți diferite ale lumii pentru a trăi și a studia într-un mediu total diferit de cel în care au trăit până atunci.

Scopul principal al acestui program este să promoveze înțelegerea internațională oferind tinerilor o oportunitate unică de a-și largi orizontul de cunoaștere.

Impactul final pe care programul îl va avea asupra vieții studenților norocoși să participe este inestimabil. Mulți dintre acești tineri vor fi în viitor conducători ai comunităților și ai națiunii lor.

LONG TERM EXCHANGE PROGRAM – LTEP

Schimburile pe termen lung (LTEP) durează un an academic întreg, iar studenții frecventează școlile locale și locuiesc cu mai multe familii gazdă. Programul este conceput pentru ca elevii de liceu să călătorească și/sau să studieze într-un mediu diferit. Pentru o înțelegere cât mai bună a culturii locale, tineri vor sta cu minim două sau chiar trei familii gazdă. Elevii de schimb vor deveni ambasadorii țării lor legând prietenii internaționale pe viață.

OBIECTIVELE PROGRAMULUI

 • participarea tinerilor (copii de rotarieni sau nerotarieni din România şi Republica Moldova) la schimburile internaţionale de tineri organizate de districtele şi cluburile Rotary din întreaga lume, certificate în YEP.

BENEFICIILE PROGRAMULUI

 • creșterea bunăstării și dezvoltarea comunicării internaționale;
 • dezvoltarea abilităților de leadership pe tot parcursul vieții;
 • învățarea unei limbi și a unei culturi noi;
 • deschiderea orizonturilor studenților prin cunoașterea nemijlocită a unei vieți și a unei culturi diferite;
 • studenții vor acționa ca Ambasadori ai țărilor lor, adresându-se cluburilor Rotary, organizațiilor din comunități și grupurilor de tineri din țara gazdă;
 • studenții vor lega prietenii de durată cu tineri din întreaga lume;
 • studenții de schimb vor deveni cetățeni ai lumii;

ELIGIBILITATE:

Tineri cu vârsta cuprinsă între 15,5 şi 18,5 de ani (vârsta împlinită la intrarea în program).


ORGANIZAREA PROGRAMULUI

Programul YEP la nivelul Districtului 2241 este condus de către un comitet coordonat de un preşedinte desemnat de guvernator. Pentru continuitatea programului, preşedintele YEP va fi mandatat cel puţin trei ani, având şi acordul guvernatorului ales.

Participarea la program se va face prin intermediul Districtului 2241, programul Youth Exchange – Termen Lung, cu recomandarea şi susţinerea clubului Rotary sponsor certificat în program. Programul începe cu selecţionarea tinerilor la nivel de cluburi şi district.


VREAU SĂ FIU ELEV DE SCHIMB

Ești interesat de un program de schimb de studenți Rotary și dorești să petreci un an școlar în străinătate? Atunci ar trebui să contactezi chiar acum clubul Rotary local.

Când trebuie să depun aplicația?

 • Cu un an înainte: Aplicația trebuie depusă pentru anul școlar următor, imediat după vacanța de vară - în unele districte, chiar înainte/în timpul vacanței de vară. Vă rugăm să rețineți: există un termen limită pentru depunerea cererilor care variază de la un district la altul. Așadar: dacă vrei să pleci în străinătate în clasa a 11-a, trebuie să depui cererea la începutul clasei a 10-a.

Unde și cum pot aplica?

Pentru aplicarea în program trebuie sa urmezi următorii pași.
 1. Trebuie să te adresezi Clubului Rotary din orașul sau regiunea ta. Clubul Rotary te va contacta și te va invita la un interviu.
 2. Participarea la program necesită completarea APLICAŢIEI YEP
  • Descarcă Aplicația YEP aici.
  • Aplicația va fi completată în format ELECTRONIC și semnată ELECTRONIC in PDF cu opțiunea ”Fill&Sign” sau, de mână, cu pixul. NU se acceptă semnatură digitala!
  • Citește și semnează Anexa1 a Aplicației RYE:Reguli si conditii de participare”. Descarcă Anexa aici.
  • Aplicația se completează sub îndrumarea clubului sponsor.
  • Aplicația se va trimite către comitetul YEP, împărțită pe sectiuni. Despre împărțirea pe secțiuni, citește mai multe detalii aici.
 3. După ce clubul Rotary local te acceptă în program, aplicația va fi trimisă comitetului districtual YEP.
 4. Pe parcursul unui an, tinerii selecţionaţi vor participa la patru întâlniri, trei de pregătire şi una de analiză la revenirea din program, în diferite locaţii din ţară.
Citește și:
 
COSTURI:
a) Participarea la program se va taxa cu 650 Euro, sumă plătibilă în lei la Districtul 2241 în contul special deschis în acest scop. Suma poate fi depusă direct la ghişeele Băncii Transilvania din ţară sau transferată cu ordin de plată bancar.

RO84BTRL01301205M6501801 deschis la Banca Transilvania Cluj.
Titular: Asociaţia Rotary Internaţional District 2241
Explicaţie: taxă YEP TL pt. (nume….. )
Sumele plătite şi urmate de renunţarea la program, nu se restituie.

b) Cheltuieli cu deplasarea până la destinaţie şi retur.
c) Fondul de urgenţă (la districtul gazdă, aproximativ 450 USD).
d) Asigurare medicală.
e) Bani de buzunar.
f) Contravaloarea cazării şi mesei aferente participării la cursurile de pregătire.
g) Taxe pentru obţinerea vizei (aparţin participantului).
h) Cluburile participante pot percepe taxe de până la 400 de Euro pentru finanțarea programului
   
TABERE
                  - INDEX TABERE
- NOUA GENERATIE, Application
- TERMEN SCURT, F to F Application
Galerie Imagini