IUNIE 2023
 
Dragi prieteni,
 
Rotary dedică luna iunie unui concept despre care am auzit cu toții, fellowship. Un concept internațional la prima vedere, dar care se regăsește destul de bine și în ADN-ul nostru. Am identificat câteva cuvinte prin care putem traduce fellowship: tovărășie, camaraderie, frăție, solidaritate. Sunt cuvinte pline de înțeles în Rotary ce pot fi restrânse într-un cuvânt foarte des folosit de fiecare dintre noi: prietenie.
 
Prietenia este cea care unește rotarieni ce fac parte dintr-un fellowship în cadrul căruia există un interes comun, fie că vorbim de o ramură sportivă, culturală sau artistică. Mă bucur că există mulți membri ai District 2241 care fac parte din diferite fellowship-uri locale sau regionale. E o experiență care aduce întotdeauna un plus de valoare nouă, ca grup.
 
Luna iunie este de asemenea perioada care încheie anul rotarian 2022-2023, și implicit mandatul meu de Guvernator. Vom avea ocazia să tragem linia și să analizăm lucrurile bune pe care le-am realizat la Conferința Districtuală de la Poiana Brașov, de la mijlocul lunii. Aș aminti aici doar câteva chestiuni: aproape 5000 de membri Interact, un proces de integrare a Rotaract în Rotary, creșterea numărului de membri în cluburi, creșterea numărului de femei în cluburi – ne apropiem de 30%, participare numeroasă la conferințele și seminariile districtuale. Detaliem toate acestea la Conferință.
 
Dincolo de cifre, bilanțuri și statistici, anul rotarian care se încheie în curând mi-a oferit prilejul de a cunoaște mult mai bine cluburile și pe colegii noștri. Am descoperit oameni pentru care Rotary este un mod de viață, care își sacrifică timp și bani pentru ca prin Rotary să ofere un sprijin comunităților din care fac parte. Avem un District puternic, un spirit viu și o dorință de a continua în această direcție. Sunt împăcat că am reușit să pun umărul la construcția acestei minunate organizații și că România și Republica Moldova sunt bine evidențiate pe harta mondială a Rotary. Am încredere că această călătorie va continua și îmi voi face mai departe datoria pe care mi-am asumat-o ca membru Rotary, în clubul din Alba Iulia.
 
Vă invit pe toți să ne bucurăm de săptămânile care urmează, să fiți mândri de ceea ce ați realizat în ultimele luni și să arătați comunității rolul pe care îl aveți.
 
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
 
MAI 2023
 
Dragi prieteni,
 
Rotary International crede în dezvoltarea viitoarei generații de lideri. Programele puse la dispoziția lor îi ajută pe liderii mai tineri să-și dezvolte abilități de conducere, să aibă mai multe cunoștințe și să învețe valoarea serviciului în folosul comunităților.
 
Rotary dedică luna mai tinerei generații și evidențierii programelor pe care le dezvoltă la nivel global. Am putea aminti aici cel puțin trei dintre ele, foarte bine dezvoltate și la nivelul District 2241. Cluburile Interact, Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) și Youth Exchange.
 
În ceea ce privește Interact, District 2241 a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare deosebită astfel că am ajuns astăzi la aproape 5000 de membri, cu proiecte în care au reușit să atragă finanțări de peste 500.000 de mii de lei. Recent, s-a desfășurat Conferința de primăvară de la Cluj Napoca, unde au participat peste 700 de tineri. Ei sunt parte din viitorul Rotary în România și Republica Moldova și este de datoria noastră să îi sprijinim.
 
Rotary Youth Leadership Awards (RYLA), sub coordonarea lui Andrei Botez – DGND – este un program foarte apreciat în District 2241, mulți tineri alegând să participe la conferințele regionale și la caravanele organizate în tot mai multe localități din District.
 
Al treilea program menționat, Youth Exchange ne oferă oportunitatea de a promova cele două țări în diferite colțuri ale lumii prin intermediul tinerilor care studiază timp de un an la noi și prin intermediul elevilor noștri care studiază în străinătate. Youth Exchange îi inspiră pe tinerii lideri să devină catalizatori pentru pace și justiție socială în comunitățile locale și în întreaga lume, mult timp după încheierea schimburilor lor. Acest program este posibil datorită dăruirii, conducerii și pasiunii zecilor de mii de voluntari – membri Rotary și nemembri – care fac ca acest program unic să aibă un succes atât de mare.
 
Îi felicit pe toți rotarienii implicați în sprijinirea acestor programe!
 
Sfârșitul lunii mai ne oferă prilejul de a participa la Conferința Internațională Rotary de la Melbourne, Australia. Ca de fiecare dată, se anunță a fi un eveniment memorabil.
 
Între timp, ne pregătim și pentru Conferința Districtuală de la Poiana Brașov, din perioada 15 – 18 iunie 2023. Este evenimentul care încheie anul rotarian 2022 – 2023, un bun prilej pentru a evidenția lucrurile bune pe care le-am realizat împreună anul acesta. Ni se vor alătura reprezentanți ai Rotary International, vom discuta despre prezent și viitor în Rotary. Am publicat detaliile evenimentului, disponibile aici: https://portal.clubrunner.ca/60402/Documents/ro-ro/ac545512-1844-435f-a3e0-e39fa38b073b/1/
 
Vă așteptăm să vă alăturați în număr cât mai mare.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
APRILIE 2023
 
Dragi prieteni,
 
În 2023, Rotary International dedică luna aprilie mediului înconjurător.
 
Ca organizație internațională ne angajăm să sprijinim activitățile care consolidează conservarea și protecția resurselor naturale, promovează sustenabilitatea ecologică și armonia între comunități și mediu. În ultimii cinci ani, Rotary International a finanțat cu 18.4 milioane de dolari granturi al căror scop a fost protejarea mediului înconjurător, reducerea efectelor schimbărilor climatice și ale degradării mediului.
 
Avem datoria de a proteja natura prin intermediul programelor noastre, pentru a le oferi celor din jurul nostru un mediu sănătos de viață și pentru a lăsa generațiilor care urmează o moștenire curată.
 
E primăvară, deși nu peste tot temperaturile arată asta. În jurul nostru însă natura lucrează și în câteva zile va exploda, peisajul se va schimba total. Natura își urmează astfel cursul ei firesc și ne oferă tuturor acea stare de bine de care avem nevoie la început de an.
 
O stare de bine pe care am regăsit-o și în Rotary cu ocazia evenimentelor din luna martie. Am simțit la PETS, de exemplu, că o nouă generație de președinți rotarieni sunt gata să își asume responsabilitatea conducerii unui club, responsabilitatea de a sprijini comunitățile de unde provin. Sunt colegi tineri, care au înțeles în ultimele luni că Rotary este o organizație vie care trebuie să privească spre viitor și să se adapteze vremurilor pe care le trăim, respectând însă principiile pe care le-a formulat încă de la început Paul Harris.
 
Suntem așadar la începutul lunii aprilie, imediat după cele două evenimente importante care au fost organizate la Sibiu și Slănic Moldova, P.E.T.S. și D.I.S.T.A.S. și unde au participat sute de rotarieni, o dovadă foarte clară că există interes pentru ceea ce se întâmplă astăzi în District. Continuitate a fost cuvântul cel mai des rostit, trecerea de la un mandat la altul trebuie să se facă în cele mai bune condiții, iar programele multi-anuale să fie derulate în continuare.
 
Am mai remarcat ceva important în ultima lună, în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu rotarieni din cele două țări care alcătuiesc districtul nostru. Colegii și prietenii noștri vorbesc despre unitate, despre a lucra împreună și a colabora pentru diverse proiecte comune. E un sentiment foarte plăcut să vezi că există astfel de colaborări și sunt convins că munca pe care au depus-o colegii noștri din echipa districtuală în ultimele luni își arată acum rezultatele. Este evident că trebuie să păstrăm ritmul și să facem în așa fel încât să cultivăm la nivelul cluburilor în primul rând prietenia. De aici se pot naște lucruri foarte frumoase și se poate asigura dezvoltarea armonioasă a mișcării rotariene din România și Republica Moldova.
 
Următorul mare eveniment la nivel de district este Conferința Districtuală de la Poiana Brașov, din perioada 15 – 18 iunie 2023. Este evenimentul care încheie anul rotarian 2022 – 2023, un bun prilej pentru a evidenția lucrurile bune pe care le-am realizat împreună anul acesta. Ni se vor alătura reprezentanți ai Rotary International, vom discuta despre prezent și viitor în Rotary. În curând vor fi publicate detaliile și formularele de înscriere. Vă așteptăm cu drag!
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
MARTIE 2023
 
Dragi prieteni,
 
Luna martie este dedicată în Rotary unei teme care oferă atât de multe provocări la nivel global: apa curată și igiena. În acest context ne putem aminti de proiectul districtual prin intermediul căruia am reușit cu ajutorul unor parteneri internaționali să curățăm acumulări de apă de la câteva dintre cele mai cunoscute baraje din România. La fel cum cluburile din District au acordat o atenție deosebită unor programe care vizează igiena, în special în rândul elevilor.
 
Din fericire, România și Republica Moldova nu se află într-o situație atât de dramatică precum alte țări de pe glob unde accesul la apă curentă este extrem de limitat, favorizând astfel probleme pe linie de igienă. Sunt de apreciat proiectele în care rotarieni se implică în a găsi finanțare pentru construirea de fântâni în astfel de zone, unii dintre ei participând la derularea fizică a proiectului.
 
Rotary va continua să sprijine astfel de inițiative pentru că statisticile arată o situație îngrijorătoare: în 2020, aproximativ o persoană din patru nu a beneficiat de apă potabilă sigură în locuința sa și aproape jumătate din populația lumii nu a avut acces la servicii de salubritate sigure, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. Trei din 10 persoane nu aveau posibilitatea să se spele pe mâini cu apă și săpun acasă, mai arată raportul. Datorită programelor Rotary cifrele s-au schimbat de-a lungul anilor în favoarea celor care au acces la astfel servicii, ceea ce ne determină să mergem mai departe.
 
Vă încurajez să dedicați în martie mai mult timp unor proiecte care să susțină această direcție, să încercăm să le oferim membrilor comunității informații și soluții pentru ca apa curată și igiena să nu mai reprezinte o problemă. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să protejăm una dintre resursele esențiale pentru viață, apa.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
FEBRUARIE 2023
 
Dragi prieteni,
 
Luna februarie ne oferă oportunitatea extraordinară de a ne bucura de aniversarea Rotary International. 23 februarie 1905 – 23 februarie 2023. Sunt 118 ani pe parcursul cărora Rotary a dobândit experiențe ce i-au permis ca astăzi să fie una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale la nivel mondial. Se cuvine așadar să le mulțumim înaintașilor noștri, în special avocatului Paul Harris, pentru viziunea și munca pe care au depus-o pentru ca astăzi să ne bucurăm împreună de ceea ce înseamnă Rotary.
 
La nivelul Districtului vom organiza un eveniment special de aniversare a Rotary International, chiar pe 23 februarie, la București. Este și un foarte bun moment să discutăm despre viitorul Rotary. Vă încurajez să marcați momentul aniversar Rotary prin evenimente la nivel de cluburi. Putem învăța din ceea ce a fost, putem face planuri pentru viitor. E nevoie doar de puțină imaginație și apoi de ambiție, implicare, loialitate, curaj.
 
În februarie, în Rotary discutăm de foarte mulți ani despre pace, despre soluționarea conflictelor de orice natură. Nu doar despre războaie duse cu armele, ci și despre conflicte ce pot apărea între diferite comunități, grupuri strânse în jurul unor idei ce pot părea la început generatoare de conflicte. Iar Rotary este un spațiu în care pacea trebuie să primeze și să fie un concept care să ne însoțească în activitățile noastre.
 
Nu putem ignora conflictul din Ucraina, acolo unde cu toții ne dorim să fie pace. Războiul din Ucraina este mai prezent în viețile noastre, suntem aproape de linia frontului, suntem bombardați zilnic cu informații de pe front, totul este foarte aproape de noi. Ce putem face noi pentru pace? Din păcate sursa conflictului este de neînțeles și cu atât mai greu de intervenit. Putem însă să continuăm să ajutăm refugiați, să oferim sprijin punctual colegilor noștri ucraineni din Rotary.
 
Cu gândul la pacea pe care ne-o dorim, vă urez tuturor rotarienilor, La mulți ani!
 
La mulți ani Rotary International!
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
IANUARIE 2023
 
Dragi prieteni,
 
Anul 2022 este deja istorie. Am pășit în 2023, un nou început pentru fiecare dintre noi. În Rotary, următoarele 6 luni sunt pline de evenimente și continuăm să susținem proiectele și programele începute. E nevoie de entuziasm și de bună înțelegere, două ingrediente care ne pot asigura succesul în activitățile noastre. Iar succesul nostru se traduce automat în bunăstarea beneficiarilor proiectelor noastre, membri ai comunităților locale în care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi.
 
În Rotary, luna ianuarie este dedicată serviciului vocațional. Este cu siguranță un bun prilej ca la întâlnirile de club să discutăm și să aprofundăm mai bine subiectul, modul în care înțelegem să dedicăm timp activităților rotariene. Să nu uităm că alegerea de a fi parte din Rotary ne-a aparținut fiecăruia dintre noi, cunoscând istoria minunată a organizației. Cu atât mai mult suntem datori să punem la dispoziția clubului tot ce avem mai bun pentru a duce mai departe un program local, care poate fi însă fi multiplicat și la nivel de District. Încurajez astfel de lucruri din prisma experiențelor pe care le-am trăit vizitând până acum 130 de cluburi din cele 150 ale Districtului 2241.
 
Există aproape în fiecare club un proiect care poate fi extins la o scară mai largă, însă din diverse motive rămâne uneori izolat. Creează beneficii locale, dar are potențial regional sau național. Cum putem dezvolta asta? Printr-o colaborare mai strânsă între cluburi, între oamenii cu aceeași vocație. În cadrul Districtului sunt create diverse platforme de networking ce pot fi identificate și folosite cu ușurință. Evenimente districtuale, platforme proprii de comunicare, platforme sociale și discuții prietenești. Sunt câteva din mijloacele pe care le aveți al dispoziție pentru a vă face publică, în interiorul organizației, activitatea voastră.
 
Ne pregătim încă de pe acum să aniversăm Rotary International, în luna februarie, printr-un eveniment pe care îl vom organiza la București. 119 ani de Rotary, România și Republica Moldova fiind parte din istoria Rotary. Vom reveni în curând cu detalii. Până atunci, la începutul lunii februarie ne întâlnim la Brasov, pentru întâlnirea Comitetului Districtual.
 
La nivel internațional, cel mai așteptat moment este Convenția Rotary de la Melbourne, Australia, din luna mai. Va fi cu siguranță prilejul unei întâlniri cu oameni cu aceeași vocație. Vă invit să urmăriți secțiunea de evenimente de pe site District 2241 pentru a urmări întregul calendar, unde sunt publicate anunțurile ce vin din partea cluburilor. Vă încurajez să participați la evenimentele organizate, alegeți eventual un club apropiat din punct de vedere geografic pentru o deplasare mai facilă, împărtășiți cu prietenii rotarieni realizările pe care le aveți.
 
Echipa Guvernatorului și membrii Comitetului Districtual, prin comitetele pe care le reprezintă, continuă să vă sprijine în demersurile voastre.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
DECEMBRIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
La mulți ani! La mulți ani de ziua națională a României!
 
Ne apropiem cu pași destul de repezi de sărbătorile specifice lunii decembrie, evenimente care, trebuie să recunoaștem, ne acaparează destul de mult timp, dar în același timp există și sentimentul apartenenței la familie, acum mai prezent ca în nicio altă perioadă a anului.
 
În această lună, în Rotary ne dedicăm acțiunile principale Prevenției și tratării bolilor. O temă destul de generală, dar care se poate dezvolta în mai multe direcții și aș dori să vă sugerez doar una dintre ele, care se înscrie oarecum în linia primului paragraf din această scrisoare. Mă refer la situațiile în care semeni de-ai noștri stau singuri de sărbători, departe de familie.
 
Privim cu îngrijorare că există în jurul nostru tot mai multe persoane care au nevoie de sprijin în a depăși anumite stări emoționale. Nu suntem noi în măsură să punem diagnostice, dar cred că avem posibilitatea ca cel puțin în această lună să identificăm câteva acțiuni prin care putem trata si preveni singurătatea. Să reușim să îi aducem pe cei din jurul nostru, pe care îi știm că se află în astfel de situații, mai aproape de noi, să îi implicăm în diverse proiecte, să le cerem la rândul nostru ajutorul.
 
Rotaract și Interact știu că au proiecte în această direcție, prin care alocă timp pe care îl vor petrece cu copii și vârstnici. Îi putem susține și noi. Evident, acțiunile cluburilor din District 2241 se pot concentra și pe alte proiecte în raport cu tema lunii, din păcate România și Republica Moldova nu stau atât de bine la capitolul prevenție pe cât ne-am dori. Iar celebra vorbă, mai bine să previi decât să tratezi, e mai actuală ca niciodată.
 
În ceea ce privește activitățile Districtului, o delegație importantă de rotarieni a participat la mijlocul lunii noiembrie la Institutul Rotary de la Limassol, Cipru. Președintele Rotary, Jennifer Jones, a fost alături de noi. Luna decembrie am început-o în forță cu Seminarul de Membership de la Chișinău și vom continua apoi cu evenimentele caritabile organizate de cluburi in preajma sărbătorilor.
În ultimele săptămâni am participat la foarte multe evenimente organizate de cluburile din District și m-am bucurat să văd că există în continuare entuziasm și dorință de implicare, iar Rotary continuă să rămână una dintre cele mai importante și mai bine organizate ONG-uri la nivel național. Sprijinul constant pe care îl oferim cu toții comunităților noastre este extraordinar.
 
Vă doresc tuturor să aveți sărbători liniștite, să aveți grijă de persoanele din jurul vostru și să vă bucurați de momentele pe care le veți petrece în familie.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023

District 2241, România și Republica Moldova
NOIEMBRIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
Luna noiembrie este dedicată în Rotary activităților derulate de Fundația Rotary. Înființată acum mai bine de 100 de ani, Fundația Rotary implementează programe de sprijin pentru comunitățile aflate în dificultate, cele mai multe dintre programe vizează tratamentul și prevenția unor boli, cel mai cunoscut program fiind evident EndPolio. Apa și igiena, respectiv dezvoltarea economică a comunitățiilor, reprezintă următoarele două domenii în care Fundația Rotary se implică cu sume importante și cu un număr însemnat de voluntari. Este important sa înțelegem foarte bine și mecanismul prin care donațiile cluburilor către Fundație se pot regăsi în susținerea unor proiecte ale cluburilor sub forma de Global Grant-uri. Îi încurajez pe președinții de cluburi din District 2241 să se informeze și să prezinte aceste informații la întâlnirile săptămânale.
 
În esență, sprijinul pe care îl oferim Fundației Rotary prin donațiile noastre se regăsește în programe ce pot fi accesate oriunde pe glob. Iar transparența este un concept foarte bine dezvoltat în Rotary. De exemplu, 60 de centi americani (aproximativ 3 lei) sunt necesari pentru a proteja un copil de poliomelită în timp ce 50 de dolari pot asigura apă curată și implicit protecție împotriva unor boli asociate. Sunt cifre în spatele cărora stau oameni, rotarieni care înțeleg pe deplin Rotary.
 
Vom continua și în această lună să organizăm întâlniri din cadrul „Vizitei Guvernatorului”, există programate o serie de evenimente organizate de cluburile din District și vă recomand să consultați calendarul disponibil pe site District 2241. Aș aminti trei dintre evenimentele in care Districtul este implicat. Institutul Rotary de la Limassol, Cipru unde participă și președintele Rotary International, Jennifer Jones. Al doilea eveniment, Seminarul Zonal de Membership de la Chișinău. Al treilea, întâlnirea Comitetului Women in Rotary și Seminarul de Women Leadership de la Târgu Mureș. Sunt convins că vom reuși și în această lună să creem noi punți de colaborare între cluburile din District și să dezvoltăm noi proiecte comune.
 
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
 
District 2241, România și Republica Moldova
OCTOMBRIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
Este cunoscut faptul că în cluburile Rotary, în cadrul cărora ne desfășurăm activitatea, există persoane ce reprezintă profesii diferite, ce își pun la dispoziție experiența și cunoștințele pentru a oferi comunității o șansă la o viață mai bună. De foarte multe ori, experiența personală a unor membri, în antreprenoriat de exemplu, este transferată prin intermediul unui proiect către beneficiarii acestuia și îi determină pe unii să aleagă aceeași cale, să se dezvolte. Un astfel de moment este considerat un SUCCES pentru club, pentru programul respectiv și implicit pentru comunitate.
 
Astfel de momente se întâmplă peste tot în lume, în cluburile Rotary de pe orice continent. Și poate de aceea, Rotary International a decis să stabilească dezvoltarea economiei locale drept tema lunii octombrie. Menționată în calendarul Rotary, această temă ne arată importanța ei și rolul pe care Rotary îl are în pregătirea viitoarelor generații, în asigurarea unei mai bune prosperități a comunității locale. District 2241 se înscrie perfect în această linie și se poate mândri cu foarte multe exemple în această direcție, iar tema anului 2022 – 2023, IMAGINE ROTARY, ne oferă șansa de a ne imagina cum ar arăta o lume mai bună cu ajutorul Rotary.
 
De ce este importantă dezvoltarea economiei locale? De ce trebuie să atragem și alți parteneri în acest concept? Răspunsul este simplu la prima vedere, dar complex atunci când vorbim de rezultate. Orice rezultat pozitiv al unui program derulat cu acest scop asigură la propriu dezvoltarea comunității locale. Iar o comunitate locală este mai puternică atunci când are la dispoziție resursele materiale potrivite. Este fundația unui sistem de educație normal, a unui sistem social în care diverșii actori sunt colaboratori și nu concurenți, apartenența la comunitate și la valorile ei poate fi mai bine cultivată. Rotary poate fi inițiatorul sau partenerul unui alt inițiator, de exemplu autoritatea locală, în punerea la dispoziția membrilor comunității a unor programe care să încurajeze aspectele semnalate mai sus. E nevoie de efort, de timp și de resurse, dar este un efort care ne poate asigura, tuturor, un viitor mai bun.
 
Așadar, vă încurajez să acordați atenție temei lunii prin intermediul acțiunilor din club și să găsiți cele mai bune mijloace de pune în practică ideile care se nasc la întâlnirile săptămânale.
 
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023

District 2241, România și Republica Moldova
SEPTEMBRIE 2022
 
Dragi prieteni,
 
În Rotary, luna septembrie este una dedicată activităților de sprijinire a educației, a alfabetizării, activități în care tinerii sunt principalii actori și în același timp, beneficiari ai acțiunilor noastre. M-am întors recent de la Timișoara unde am participat la Conferința de Toamnă Interact. Ca de obicei, organizarea a fost la un nivel foarte bun, ceea ce ne demonstrează că tinerii interactieni cunosc procedurile Rotary, cunosc detaliile organizației și sunt pregătiți ca la un moment dat să facă pasul în Rotaract și apoi în Rotary. Este nevoie să îi încurajăm, să îi ghidăm și să le punem la dispoziție experiența noastră în Rotary, dar și experiențele profesionale.
 
M-am întors cu și mai multă energie pozitivă, determinat să fac tot ceea îmi stă în putință să le ofer un viitor mai bun. Evident, este efortul unei echipe districtuale care s-a conturat tot mai mult în ultimele săptămâni si care a reușit să scoată la lumină câteva programe ce pot fi accesate de cluburile din District. „Educație pentru noua Generație” este unul dintre ele. Detalii pot fi găsite aici https://educatie.rotary2241.org  Pregătim și alte programe, resurse pe care le veți avea la dispoziție în domenii ca orientarea în carieră, leadership, educație financiară și altele. Putem sprijini financiar proiecte locale ale cluburilor și dotarea unor școli cu soluții Smart.
 
Sunt convins că doar prin implicarea tuturor membrilor din cluburile Districtului vom reuși să contribuim, măcar în parte, la schimbarea în bine a societății românești. Vom avea sentimentul împlinirii, iar generațiile de astăzi pot fi cele care iau startul în viața de adult cel puțin cu o altă percepție asupra voluntariatului, asupra dorinței de a sprijini comunități vulnerabile. E mare lucru să crești cu un astfel de sentiment și e de datoria noastră să îi sprijinim pe tineri prin oferirea unor soluții pentru acces la educație de calitate. De aceea, vă recomand ca la întâlnirile de club din luna septembrie să vă aplecați asupra acestor probleme și să identificați cele mai bune metode (nu întotdeauna necesită resurse financiare majore) prin care să oferiți o mână de ajutor tinerilor din jur, sistemului de educație.
 
Luna septembrie ne va oferi prilejul unei vizite în Albania, un moment important – înființarea Districtului Albania & Kosovo, ocazie prin care vom porni colaborări noi; o întâlnire de lucru cu Asistenții de Guvernator și un seminar RYLA.
 
 
Cu prietenie,
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023

District 2241, România și Republica Moldova
 
 
AUGUST 2022
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Astăzi Rotary numără oficial 1,4 milioane de membri. 1,2 milioane în cluburile Rotary, 200 de mii la Rotaract. Dacă îi mai adăugăm pe tinerii din Interact ajungem la un număr impresionant. 1,7 milioane de oameni care au ales să facă parte din Rotary, care au ales să facă parte dintr-o organizație internațională, cu o rețea foarte bine ramificată, al cărui scop final este asigurarea unor servicii pentru comunitățile care au nevoie de suport.
 
Luna august este luna membership-ului în Rotary. Vă propun un exercițiu de imaginație. Dacă am fi 2 milioane de rotarieni, am putea face mai mult? Da, sunt convins de asta. Mai mulți înseamnă automat mai mult timp alocat, înseamnă mai multe resurse, mai multe mijloace prin care să îndeplinim obiectivele asumate. Ne dorim să fim mai mulți? Același răspuns, da. Și apare o a treia întrebare, poate cea mai provocatoare. Cum putem face acest lucru? În primul rând este important să evaluăm ce există acum la nivelul fiecărui club, să analizăm activitatea din ultimii ani și să fim destul de critici cu noi înșine. O analiză riguroasă este de cele mai multe ori mai eficientă. Scopul final al acesteia este de a forma un grup care să lucreze pentru atingerea aceluiași obiectiv. Sunt numeroase căi prin care putem atrage noi membri, prin care să existe o selecție conform regulilor Rotary. Sunt convins că există încă în comunitățile din District oameni valoroși, reprezentând profesii diferite, care se pot alătura Rotary.
 
Suntem într-un an istoric la nivel internațional, anul în care s-a depășit bariera de gen la președinția Rotary International, iar Jennifer Jones este prima femeie care conduce Rotary la acest nivel. Este un semnal pe care l-au oferit membrii organizației, alegerea lui Jennifer fiind un demers izvorât din reacțiile ultimilor ani. La nivel de District 2241 există deja format un Comitet Women in Rotary, al cărui scop este de a impulsiona activitatea femeilor în Rotary și de a atrage noi membri. PDG Martha Mocanu coordonează comitetul și pregătește o serie de acțiuni alături de colegele ei.
 
Avem la nivel de District, cluburi cu un număr însemnat de membri care funcționează foarte bine, sunt proiecte multianuale pe care le implementează, participă la întâlnire Districtuale. Pe de altă parte există cluburi cu un număr mai redus de membri, în care lipsește poate motivația și suportul de a dezvolta noi activități. E nevoie de o reactivare la nivel de membri, președinții trebuie să identifice potențialul fiecărui membru și să dezvolte clubul la nivel de colectiv. La nivel de District, suntem la dispoziția voastră pentru orice resursă aveți nevoie.
 
În primele vizite de Guvernator am reușit să înțeleg mai bine modul în care funcționează cluburile și care sunt dificultățile pe care le întâmpină. Am avut șansa de mă întâlni cu prietenii noștri din Republica Moldova, dar și cu o parte dintre cluburile din sud-estul României. Am învățat că în timp lucrurile pot să se îndrepte în direcția bună dacă se respectă strategia și abaterile sunt minore. Iar strategia poate fi eficientă dacă există un număr suficient de membri care să o și pună în aplicare. Și revin la întrebările de la începutul acestui material: cum putem crește numărul de membri și cum putem valorifica mai bine cunoștințele membrilor existenți?
 
Vă invit să adresați aceste întrebări în special la întâlnirile de club din luna august și să găsiți răspunsurile care să vă permită dezvoltarea clubului și mai apoi a Districtului prin aportul fiecăruia dintre voi.
 
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
 
District 2241, România și Republica Moldova
IULIE 2022
 
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Paul Harris, părintele Rotary, a fost cel care a gândit principiul rotației la nivelul cluburilor Rotary și mai târziu acest lucru s-a aplicat la nivel de Districte și la nivelul superior de conducere, Președintele Rotary International. Știm din cărțile de istorie ale Rotary despre prima întâlnire a celor 4 membri fondatori și despre fundamentele noii construcții: schimbul de idei și cultivarea prieteniei. 24 de ani mai târziu de la acest moment apare primul club Rotary în România, chiar la începutul perioadei de extindere Rotary la nivel mondial.
 
Astăzi, suntem peste 1,4 milioane de rotarieni si rotaractieni înregistrați la nivel global. Ce ne unește? Ce ne ține în continuare împreună și ne oferă energia de a merge mai departe, de a continua să SERVIM MAI PRESUS DE SINE? Răspunsul îl regăsim tot în cartea de istorie și iată că după 117 ani este în continuare valabil: schimbul de IDEI și cultivarea PRIETENIEI așa cum apare și în imaginea creată ad-hoc prin răspunsurile date de participanți in cadrul PETS & DTTS 2022:
 
 
Dragi prieteni, membri ai District 2241- România și Republica Moldova,
 
Continuăm drumul pe care Paul Harris l-a deschis și toți cei dinaintea noastră au reușit să adauge bornă după bornă. Echipa Guvernatorului Adrian Luca predă ștafeta și se cuvine să le mulțumim tuturor pentru efortul depus, pentru parcurgerea și construirea unui nou segment de drum în minunata călătorie Rotary.
 
Astăzi, District 2241 este o organizație frumoasă, cu oameni valoroși, cu proiecte și programe care vin în sprijinul comunităților și care trebuie continuate astfel încât impactul resurselor pe care fiecare dintre voi le alocă să fie cât mai bine resimțit de cei aflați în nevoie. Unitatea și prietenia în Rotary reprezintă valori de la care nu trebuie să abdicăm, ci dimpotrivă să facem în așa fel încât tot mai mulți dintre colegii noștri să fie conștienți de ele.
 
Tema anului ne îndeamnă să ne imaginăm Rotary – IMAGINE ROTARY, să ne imaginăm ce putem face pentru ca lumea să fie mai bună. Vin și vă provoc să ne imaginăm cum putem face practic acest lucru. Cum vom reuși să punem în practică ceea ce ne propunem în cadrul întâlnirilor noastre de club, cum putem pune în practică proiecte și programe comune între cluburi și între Districte. Sau altfel spus, cum putem să ne ajutăm comunitățile, cum putem SERVI mai presus de sine.
 
Tema anului 2022 – 2023, IMAGINE ROTARY, mai are o componentă de relaționare la nivel de cluburi. Suntem încurajați să dăm o mai mare importanță resursei umane din fiecare club Rotary, să îi implicăm mai mult pe membri în luarea unor decizii și în susținerea unor proiecte.
 
Jennifer Jones, prima președinte Rotary International, mai aduce în discuție o chestiune foarte provocatoare, care pare să asigure un viitor pentru Rotary. Implicarea Rotaract în primul rând, dublată apoi de Interact, în structurile Rotary. Reprezentanți ai Rotaract au fost desemnați deja să facă parte din echipa președintelui Rotary și au un rol în luarea unor decizii. Trebuie să recunoaștem că există în aceste structuri ale Rotary mult entuziasm, sunt tineri foarte ambițioși care cred în valorile acestei minunate organizații. Pe lângă asta am regăsit unitate și prietenie, în paralel cu ambiția de a excela. Împreună putem găsi căi de dezvoltare și nu facem altceva decât să pregătim următoarele generații de rotarieni, care la rândul lor își asumă același obiectiv: A servi mai presus de sine!
 
Iulie este în Rotary Luna de tranziție – New Leadership Month, în timpul căreia în cluburi are loc schimbarea echipelor de conducere. Mizez pe o tranziție lină, la toate nivelurile, astfel încât să avem totul pregătit pentru ceea ce ne-am propus.
 
Felicitări pentru asumarea poziției de lider si mult succes tuturor noilor președinți de club, comitetelor de conducere la nivel de club si echipei districtuale 2022-2023!
 
Imagine Rotary!
Vă invit să pășim împreună în noul an rotarian, 2022 – 2023.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
 
Iunie 2023
L J L M F S D
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
12
13
14
19
20
21
24
25
26
27
28
29
30
01
02