AUGUST 2022
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Astăzi Rotary numără oficial 1,4 milioane de membri. 1,2 milioane în cluburile Rotary, 200 de mii la Rotaract. Dacă îi mai adăugăm pe tinerii din Interact ajungem la un număr impresionant. 1,7 milioane de oameni care au ales să facă parte din Rotary, care au ales să facă parte dintr-o organizație internațională, cu o rețea foarte bine ramificată, al cărui scop final este asigurarea unor servicii pentru comunitățile care au nevoie de suport.
 
Luna august este luna membership-ului în Rotary. Vă propun un exercițiu de imaginație. Dacă am fi 2 milioane de rotarieni, am putea face mai mult? Da, sunt convins de asta. Mai mulți înseamnă automat mai mult timp alocat, înseamnă mai multe resurse, mai multe mijloace prin care să îndeplinim obiectivele asumate. Ne dorim să fim mai mulți? Același răspuns, da. Și apare o a treia întrebare, poate cea mai provocatoare. Cum putem face acest lucru? În primul rând este important să evaluăm ce există acum la nivelul fiecărui club, să analizăm activitatea din ultimii ani și să fim destul de critici cu noi înșine. O analiză riguroasă este de cele mai multe ori mai eficientă. Scopul final al acesteia este de a forma un grup care să lucreze pentru atingerea aceluiași obiectiv. Sunt numeroase căi prin care putem atrage noi membri, prin care să existe o selecție conform regulilor Rotary. Sunt convins că există încă în comunitățile din District oameni valoroși, reprezentând profesii diferite, care se pot alătura Rotary.
 
Suntem într-un an istoric la nivel internațional, anul în care s-a depășit bariera de gen la președinția Rotary International, iar Jennifer Jones este prima femeie care conduce Rotary la acest nivel. Este un semnal pe care l-au oferit membrii organizației, alegerea lui Jennifer fiind un demers izvorât din reacțiile ultimilor ani. La nivel de District 2241 există deja format un Comitet Women in Rotary, al cărui scop este de a impulsiona activitatea femeilor în Rotary și de a atrage noi membri. PDG Martha Mocanu coordonează comitetul și pregătește o serie de acțiuni alături de colegele ei.
 
Avem la nivel de District, cluburi cu un număr însemnat de membri care funcționează foarte bine, sunt proiecte multianuale pe care le implementează, participă la întâlnire Districtuale. Pe de altă parte există cluburi cu un număr mai redus de membri, în care lipsește poate motivația și suportul de a dezvolta noi activități. E nevoie de o reactivare la nivel de membri, președinții trebuie să identifice potențialul fiecărui membru și să dezvolte clubul la nivel de colectiv. La nivel de District, suntem la dispoziția voastră pentru orice resursă aveți nevoie.
 
În primele vizite de Guvernator am reușit să înțeleg mai bine modul în care funcționează cluburile și care sunt dificultățile pe care le întâmpină. Am avut șansa de mă întâlni cu prietenii noștri din Republica Moldova, dar și cu o parte dintre cluburile din sud-estul României. Am învățat că în timp lucrurile pot să se îndrepte în direcția bună dacă se respectă strategia și abaterile sunt minore. Iar strategia poate fi eficientă dacă există un număr suficient de membri care să o și pună în aplicare. Și revin la întrebările de la începutul acestui material: cum putem crește numărul de membri și cum putem valorifica mai bine cunoștințele membrilor existenți?
 
Vă invit să adresați aceste întrebări în special la întâlnirile de club din luna august și să găsiți răspunsurile care să vă permită dezvoltarea clubului și mai apoi a Districtului prin aportul fiecăruia dintre voi.
 
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
 
District 2241, România și Republica Moldova
IULIE 2022
 
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Paul Harris, părintele Rotary, a fost cel care a gândit principiul rotației la nivelul cluburilor Rotary și mai târziu acest lucru s-a aplicat la nivel de Districte și la nivelul superior de conducere, Președintele Rotary International. Știm din cărțile de istorie ale Rotary despre prima întâlnire a celor 4 membri fondatori și despre fundamentele noii construcții: schimbul de idei și cultivarea prieteniei. 24 de ani mai târziu de la acest moment apare primul club Rotary în România, chiar la începutul perioadei de extindere Rotary la nivel mondial.
 
Astăzi, suntem peste 1,4 milioane de rotarieni si rotaractieni înregistrați la nivel global. Ce ne unește? Ce ne ține în continuare împreună și ne oferă energia de a merge mai departe, de a continua să SERVIM MAI PRESUS DE SINE? Răspunsul îl regăsim tot în cartea de istorie și iată că după 117 ani este în continuare valabil: schimbul de IDEI și cultivarea PRIETENIEI așa cum apare și în imaginea creată ad-hoc prin răspunsurile date de participanți in cadrul PETS & DTTS 2022:
 
 
Dragi prieteni, membri ai District 2241- România și Republica Moldova,
 
Continuăm drumul pe care Paul Harris l-a deschis și toți cei dinaintea noastră au reușit să adauge bornă după bornă. Echipa Guvernatorului Adrian Luca predă ștafeta și se cuvine să le mulțumim tuturor pentru efortul depus, pentru parcurgerea și construirea unui nou segment de drum în minunata călătorie Rotary.
 
Astăzi, District 2241 este o organizație frumoasă, cu oameni valoroși, cu proiecte și programe care vin în sprijinul comunităților și care trebuie continuate astfel încât impactul resurselor pe care fiecare dintre voi le alocă să fie cât mai bine resimțit de cei aflați în nevoie. Unitatea și prietenia în Rotary reprezintă valori de la care nu trebuie să abdicăm, ci dimpotrivă să facem în așa fel încât tot mai mulți dintre colegii noștri să fie conștienți de ele.
 
Tema anului ne îndeamnă să ne imaginăm Rotary – IMAGINE ROTARY, să ne imaginăm ce putem face pentru ca lumea să fie mai bună. Vin și vă provoc să ne imaginăm cum putem face practic acest lucru. Cum vom reuși să punem în practică ceea ce ne propunem în cadrul întâlnirilor noastre de club, cum putem pune în practică proiecte și programe comune între cluburi și între Districte. Sau altfel spus, cum putem să ne ajutăm comunitățile, cum putem SERVI mai presus de sine.
 
Tema anului 2022 – 2023, IMAGINE ROTARY, mai are o componentă de relaționare la nivel de cluburi. Suntem încurajați să dăm o mai mare importanță resursei umane din fiecare club Rotary, să îi implicăm mai mult pe membri în luarea unor decizii și în susținerea unor proiecte.
 
Jennifer Jones, prima președinte Rotary International, mai aduce în discuție o chestiune foarte provocatoare, care pare să asigure un viitor pentru Rotary. Implicarea Rotaract în primul rând, dublată apoi de Interact, în structurile Rotary. Reprezentanți ai Rotaract au fost desemnați deja să facă parte din echipa președintelui Rotary și au un rol în luarea unor decizii. Trebuie să recunoaștem că există în aceste structuri ale Rotary mult entuziasm, sunt tineri foarte ambițioși care cred în valorile acestei minunate organizații. Pe lângă asta am regăsit unitate și prietenie, în paralel cu ambiția de a excela. Împreună putem găsi căi de dezvoltare și nu facem altceva decât să pregătim următoarele generații de rotarieni, care la rândul lor își asumă același obiectiv: A servi mai presus de sine!
 
Iulie este în Rotary Luna de tranziție – New Leadership Month, în timpul căreia în cluburi are loc schimbarea echipelor de conducere. Mizez pe o tranziție lină, la toate nivelurile, astfel încât să avem totul pregătit pentru ceea ce ne-am propus.
 
Felicitări pentru asumarea poziției de lider si mult succes tuturor noilor președinți de club, comitetelor de conducere la nivel de club si echipei districtuale 2022-2023!
 
Imagine Rotary!
Vă invit să pășim împreună în noul an rotarian, 2022 – 2023.
 
Cu prietenie,
 
Daniel Florin Mărginean
District Governor 2022 – 2023
District 2241, România și Republica Moldova
 
August 2022
L J L M F S D
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04