În perioada 21 iulie-1 august Tăşuleasa Social a găzduit Tabăra Internaţionlă Rotary, denumita „Natura si Cultura”, organizata de catre Rotary Club Bistrita Nosa, care a reunit copii din 13 ţări, inclusiv România, la activităţi educative, distractive şi bineînţeles, de voluntariat.
 
Tabara a fost organizata de clubul nostru pentru 37 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani, proveniti din urmatoarele tari: Slovenia, Franta, Rusia, SUA, Marea Britanie, Turcia, Israel, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Cehia si Romania. Copiii veniti din afara Romaniei, 15 la numar, au petrecut in tabara 10 zile, in timp ce copiii romani au petrecut cate 5 zile, in doua serii.
 
Copiii romani provin din 6 judete, fiind selectionati si sponsorizati de cate un club Rotary din aceste zone. Astfel cluburile rotary din tara care au sponsorizat acesti copii sunt: Rotary Club Cetatea Tomis din Constanta,  Rotary Club Nasaud, Rotary Club Cluj, Rotary Club Suceava, Rotary Club Ploiesti si  cele doua cluburi bistritene Rotary Club Bistrita si  Rotary Club Bistrita Nosa din Bistrita.
 
Pe parcursul celor 10 zile, tinerii au avut un program complex, conceput impreuna de membrii asociatiei Tasuleasa Social si de membrii clubului Rotary Bistrita Nosa.  Programul a inclus activitati educative, atat in Padurea Pedagogica, cat si la Centrul de Educatie de la Dorna Candreni. Chiar daca majoritatea activitatilor s-au desfasurat in campusul Tasuleasa Social de la Piatra Fantanele, copiii au avut parte si de numeroase excursii, cu scop socio-cultural, ei vizitand: Muzeul Graniceresc Nasaudean, orasul Bistrita si Biserica Evanghelica, Manastirea Piatra Fantanele, Castelul Dracula, Liceul de Arte Corneliu Baba din Bistrita, dar si Scoala primara de la Ciosa.
 
Experienta inter-culturala intre membrii atator tari a fost deosebita si pentru participantii la tabara si pentru voluntarii Tasuleasa Social, pe parcursul celor 10 zile legandu-se prietenii stranse. S-a ras in hohote la jocurile nelipsite din programul fiecarei zile, s-au organizat dezbateri cu privire la specificul activitatilor de voluntariat din fiecare tara, stand la focul de tabara si s-au impartasit emotii la elementele de catarare din Padurea Pedagogica.
 
In fapt, acest proiect se afla deja in cel de al patrulea an de derulare. A inceput cu copii din Moldova aflati in situatii de dificultate si a continuat cu copii din Bistrita. Reusita acestei colaborari cu Tasuleasa Social ne-a incurajat sa trecem la un alt nivel. Am certificat clubul pentru programul YEP si  astfel a devenit o tabara internationala- la prima editie, a 6-a din Districtul 2241 Romania Republica Moldova.
 
Proiectul a fost cu siguranta o reusita si acest lucru a fost confirmat cu prisosinta de lacrimile din ochii tinerilor participanti, care mi-au declarat emotionati ca nu mai vor sa plece acasa. Am vazut tineri musulmani imbratisand tineri evrei si crestini, care isi promiteau sa tina legatura, sa-si consolideze prieteniile innodate aici; am vazut emotia si lacrimile din ochii unei tinere din Rusia, care era imbratisata de noii prieteni din Olanda, SUA, Germania, Romania si celelalte tari reprezentate aici, care isi promiteau sa revina aici si sa se revada. Obiectivul principal al Rotary International este promovarea pacii si prieteniei in lume si cred ca acest proiect a urmat intrutotul acest obiectiv”,  a declarat coodonatorul proiectului , Marin Mic, past president al Rotary Club Bistrita Nosa.
 
Marsineta Vaida
Rotary Club Bistrita Nosa
Presedinte 2014 – 2015