YEP

Programul Rotary Internațional de Schimb de Tineri (YEP) reprezintă o experienţă deosebită care face ca în fiecare an mii de tineri să călătorească în zone diferite ale lumii pentru a trăi şi a studia într-un mediu diferit de cel în care au trăit până atunci. Programul a început în prima jumătate a secolului al XX-lea în Europa, apoi în SUA, ca schimb de tineri ai familiilor rotarienilor, ca în timp să devină accesibil tinerilor din comunităţile în care existau cluburi Rotay. În prezent sunt implicate peste 100 de ţări, scopul principal al acestui program fiind promovarea înţelegerii internaţionale, care oferă tinerilor o oportunitate unică de a-şi lărgi orizontul de cunoaştere. Impactul final pe care programul îl va avea asupra vieţii elevilor care au avut şansa să participe este inestimabil. Mulţi dintre aceşti tineri au şansa de a fi în viitor conducători ai comunităţilor din care fac parte.
În Districtul 2241 programul a început în anul 1996, când, cu sprijinul lui Jack Schraeter din multidistrict ESSEX-SUA,  au plecat câţiva tineri în SUA.

În anii care au urmat, au accesat programul pe termen lung peste 150 de tineri care au fost elevi de schimb în Anglia, Belgia, Brazilia, Canada, Elveția, Germania, Japonia, Mexic, SUA, Taiwan. Au fost implicate în program mai multe cluburi Rotary din district, printre cele mai active fiind Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Vâlcea Cozia, Arad, Alba Iulia, Bârlad, Slatina, Sighetul Marmaţiei, Constanţa, Brașov, Cluj Napoca, Sighișoara Odorheiul Secuiesc. În ultimii  cinci ani s-a dezvoltat semnificativ programul pe termen scurt-tabere. În fiecare an peste 80 de tineri accesează diferite tabere din toată lumea.
Din 2011 este în creştere şi a treia secţiune New Generation, dedicată tinerilor studenţi şi absolvenţilor de studii superioare. Au existat schimburi cu districte din Anglia, Belgia, Mexic, Brazilia urmând ca în viitor să existe schimburi de tineri  prin programul New Generation în toată lumea.
 
 
YEP 2016 - Tabere Internationale Rotary
 

Linkuri Utile

Rotary Youth Exchange (RYE) 

Rotary Youth Exchange (RYE) is a Rotary International student exchange program

YEP - Descopera Romania Editia nr 6 

Excursie organizată de Comitetul YEP al Rotary International District 2241 Romania și Republica Moldova pentru studenții de schimb IMBOUND aflați în România în cadrul programului YEP termen lung 2014-2015.

YEP - Descopera Romania Editia nr 6 - 2014  Download